Toon navigatie

'T GALJOEN

't Galjoen is een kleinschalig woonblok van 11 stadswoningen en een restauratie van een voormalige gymzaal tot een maatschappelijke bestemming. Het ensemble krijgt een collectieve daktuin, waaronder parkeervoorzieningen komen, en een nieuwe groene openbare buitenruimte. Dit past helemaal bij het tuinstedelijk karakter van De Zeeheldenbuurt. Deze woningen liggen niet alleen op een hele mooie locatie net buiten het historisch centrum van Leiden maar ze zijn ook uiterst duurzaam. De woningen zijn Nul-op-de -meter wat betekent dat er per saldo geen energie wordt gebruikt voor verwarming, warm tapwater en het huishoudelijk gebruik. Alle woningen hebben een privé buitenruimte maar er is ook een collectieve binnentuin waar je kunt verblijven en waar kleine kinderen kunnen spelen. Parkeren? Dat doe je op je eigen (overdekte) parkeerplaats onder de binnentuin.

De woningen zijn zeer duurzaam omdat deze evenveel energie opwekken als dat er energie wordt verbruikt. Dit noemen we Nul-op-de-meter (NOM) woningen. Hier zijn enkele spelregels en voorwaarden aan verbonden, hierover krijgt u later meer informatie. In beginsel is de energierekening nihil of heel laag.

De woningen zijn ca. 130 m2 GBO groot wat genoeg is voor een compleet gezin. In deze bijzondere woningen woon je op de eerste verdieping. De woonruimte is vrij indeelbaar. Je kunt dus helemaal zelf bepalen of je de keuken en eetruimte aan de straatzijde wilt situeren of juist aan het privé terras dat grenst aan de groene daktuin aan de binnenzijde van het blok. Op de begane grond komt een werk/slaapkamer plus een grote inpandige berging.

De indeling van de begane grond en de bovenste verdieping zijn, rekening houdend met een aantal spelregels, vrij te bepalen. De positie van trap en schachten staan vast (en daarmee ook de positie van badkamer en toilet), maar de grootte van slaapkamers en badkamer die bepaal je zelf. Hierdoor ontstaat een huis dat perfect past bij jouw wensen.

Op de begane grond kun je de ruimte gebruiken als kantoor-aan-huis of juist voor een woonkeuken die via een vide met de eerste verdieping kan worden verbonden. Maar je zou ook een badkamer en pantry kunnen toevoegen zodat een grootouder, zelfstandig en tegelijkertijd voorzien van zorg, bij het gezin kan inwonen. Doordat de ruimte flexibel is in te delen, kan het gebruik naar verloop van tijd veranderen.

Parkeren doe je niet op straat maar op je eigen parkeerplaats op de begane grond onder de groene daktuin. De inrit van de garage wordt afgesloten met een poort en is alleen toegankelijk voor de bewoners van ‘t Galjoen. Vanuit de parkeergarage kun je via je eigen fietsenberging de woning in. Voor een beperkt aantal woningen is er de mogelijkheid om een tweede parkeerplaats bij te kopen.

De woningen krijgen een ‘klassieke’ uitstraling die past bij de architectuur van de Zeeheldenbuurt. Echter het wonen is eigentijds: het worden zuinige en duurzame woningen.

Op het pleintje onder de monumentale bomen is het in de zomer goed vertoeven en prima geschikt voor bijvoorbeeld een buurt BBQ. De indeling is samen met omwonende bepaald en is gericht op de kinderen tot 10 jaar en ouderen. Zo is er ruimte om te leren fietsen en is er een klim en klauterroute. Voor de ouderen is er een dam- of schaakbord en zijn er zitgelegenheden.

Klik hier voor meer informatie.

 

  • Locatie: Leiden
  • Aantal woningen: 11
  • Oplevering: 2022
Navigate to top of page