Toon navigatie

Overeenkomst Woonfabriek getekend

12 januari 2015

Overeenkomst Woonfabriek getekend

De voormalige conservenfabriek Tieleman & Dros, in het centrum van Leiden, is verkocht aan de Coöperatie Tieleman & Dros. De oude verlaten conservenfabriek transformeert naar een woonfabriek, waar gewerkt en gewoond gaat worden door 16 huishoudens. Eind vorig jaar is het koopcontract tussen de gemeente Leiden en de Coöperatie getekend. De bouwaanvraag is gedaan en de uitvoering start waarschijnlijk in het voorjaar.

Op het terrein van de Tieleman & Dros fabriek worden woningen in de oude casco’s van de fabriek gerealiseerd, en een aantal woningen nieuw gebouwd. Dit resulteert straks in een sfeervol hofje. Woonfabriek Tieleman & Dros is om vele redenen een bijzonder project. Bijzonder omdat dit industriële erfgoed, de fabriek, bijna gesloopt was maar nu behouden blijft. Bijzonder omdat een groep particulieren de tijd kreeg een goed plan te ontwikkelen en dit allemaal volgens planning is verlopen.

Wethouder Paul Laudy (wonen): “De transformatie van de fabriek is nu al een succes. Ik ben onder de indruk van de bevlogenheid, ondernemerschap en lef van de betrokkenen. Door een goede samenwerking is de fabriek in korte tijd van een papieren idee, veranderd in een tastbaar, uitvoerbaar en vooral fantastisch plan. Deze manier van bouwen werkt in Leiden en ik kan me voorstellen dat we dit vaker zullen doen.”

Marion de Haan (New Urban Link) en Nathalie van Hoeven (BEAT/development) raakten verliefd op deze verloren plek in de Leidse binnenstad en zagen direct de potentie. “Onze overtuiging was dat deze authentieke, historisch waardevolle plek, zeker nieuwe bewoners zou kunnen vinden. Projectontwikkelaars rekenden zich erop stuk, maar een groep particulieren zou het aandurven en ook belangrijk: wel de gevraagde grondwaarde op kunnen brengen voor de gemeente.”

De bouwgroep Woonfabriek Tieleman & Dros won in 2013 de gunning. Vanaf de start hebben de particulieren ervoor gekozen om zich te laten vertegenwoordigen door Eric Amory (OntwerpJeWoning). Hij betrok architecte Esther Stevelink (Gaaga) en aannemer Bernlef de Vries (Vink Bouw Nieuwkoop) erbij. Samen hebben zij ruime kennis en ervaring met collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) en herontwikkelingsopgaven. Op 21 november 2014 is het koopcontact met de gemeente Leiden getekend.

Het project is geïnitieerd door New Urban Link & BEAT/development, door de eigenaar gemeente Leiden op de markt gebracht via een gunningsprocedure en gekocht door een groep particulieren verenigd in een coöperatie. New Urban Beat heeft de gemeente begeleid in de voorbereiding van het op de markt brengen, de ruwe planontwikkeling, het communicatietraject en het procesmanagement. Zij zijn tot en met het tekenen van het koopcontract betrokken gebleven.

Navigate to top of page